Vzala jsem si inspiraci ze známých, avšak nezdravých tyčinek Snickers a zkusila vytvořit jejich zdravou, veganskou a raw variantu. Postup se může zdát zdlouhavý, ale věřte, že každá část zabere pár minutek – víc času mi zabralo olizování nádobí! U karamelové náplně se hodí, když máte hodně malý mixér nebo to chce připravit dvojitou dávku (náplň, kterou nevyužijete si můžete namazat na ovoce, toast, palačinku či jí sníst jen tak), jinak se vám úplně hladký krém udělat nepodaří.
Ingredience (cca 5 běžných tyčinek nebo 10 mini tyčinek; 1 hrnek = 200 ml)
Nugát
1/2 hrnku mandlového másla (cca 130 g)
1 lžíce agáve sirupu (20 ml/16 g)
5 lžic mandlové mouky (40 g) – může se lišit dle toho jak moc tekuté máte máslo
Karamelová náplň
1/2 hrnku sušených datlí (90 g)
1/4 hrnku vody (50 ml)
1 lžíce panenského kokosového oleje (15 g)
2 lžíce agáve sirupu (40 ml/32 g)
1 lžička vanilkového prášku
špetka soli
Na posypání
Nasekané arašídy (nesolené a nepražené)
Čokoládová poleva
1/4 hrnku panenského kokosového oleje
1/2 hrnku nepraženého kakaa
1 lžíce agáve sirupu
1 lžička vanilkového prášku
špetka soli
Postup
Hodinu předem si namočíme sušené datle do vody.
Mezitím si připravíme nugát – v menší misce smícháme mandlové máslo, agáve sirup a mandlovou mouku. Vzniklou hmotu lžící rozprostřeme na pečící papír ve tvaru obdélníku (vysokého alespoň 0,5 cm) a dáme chladit do mrazáku. Po uplynulé hodině se vrhneme na karamelovou náplň – z datlí slijeme vodu (1/4 hrnku vody si schováme) a společně s kokosovým olejem, agáve sirupem, vanilkovým práškem, špetkou soli a schovanou vodou rozmixujeme v mixéru na hladký krém. Z mrazáku vyndáme nugát a karamelovou náplň na něj rozetřeme v silné vrstvě. Na karamel rovnoměrně nasypeme arašídy a dáme znova zamrazit alespoň na dvě hodiny (tak aby tyčinky byly tuhé, ale daly se krájet).
Poté si připravíme čokoládovou polevu – rozehřátý (avšak ne horký, ani teplý!) kokosový olej smícháme v hrnku s kakaem a agáve sirupem. Z mrazáku vyndáme připravenou placku, kterou nakrájíme na stejně velké tyčinky. Tyčinky obalíme v čokoládové polevě, vrátíme zpátky na pečící papír a dáme znova zamrazit, dokud čokoláda neztuhne. A pak už si jen můžeme pochutnávat na nejzdravějších raw “snickers” tyčinkách 🙂
Pokud budete podle mě vařit, tak nezapomeňte na případném příspěvku
na instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg