Ovesné vločky jsou moje velká láska, bez které nedám ránu. Ovesnou kaši snídám pravidelně už několik let a ovesné lívance si dělám vždy, když se chci snídaní trochu rozmazlit. Zkusila jsem proto verzi ovesných sušenek a i když jsem na druhé straně světa, kde zrovna začíná léto, vyladila jsem sušenky do podzimní/zimní verze 🙂 Pokud budete chtít výslednou konzistenci více sušenkovitou, nahraďte část jablečného pyré olejem. 

INGREDIENCE (20 velkých sušenek)
1 hrnek ovesných vloček (100 g)
1 a 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky (280 g)
1/3 hrnku jablečného pyré (100 g)
1/3 hrnku javorového sirupu (120 g)
1/4 hrnku stévie v prášku (50 g)
1/2 hrnku mandlového mléka (120 ml)
1 lžička jedlé sody (5 g)
1 lžíce jablečného octa (6 ml)
1 lžička mleté cejlonské skořice
1/4 lžička mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého nového koření
1/3 hrnku nasekaných oříšků (70 g)
3/4 hrnku rozinek (140 g)
1/4 lžičky soli

POSTUP
Troubu předehřejeme na 170° C a velký plech si vyložíme pečícím papírem. Ve velké míse smícháme celozrnnou mouku, vločky, stévii v prášku (lze nahradit dvojnásobným množstvím cukru), jedlou sodu, veškeré koření, nasekané oříšky a rozinky. V jiné míse promícháme dohromady jablečné pyré, javorový sirup, mandlové mléko a jablečný ocet. Mokrou směs nalijeme k suché a dobře promícháme. Z těsta tvoříme kuličky, které klademe s rozestupem na plech. Poté každou kuličky rozmáčkneme vidličkou na tlustší placku ve tvaru kolečka. Plech dáme do trouby a pečeme přibližně 15 minut (zespoda by měly být sušenky zlatavé). Po vyndání z trouby necháme sušenky zcela vychladnout a uložíme je do uzavíratelné nádoby.

ŽIVINY (1 sušenka)
KCAL: 138 kcal
B: 3 g
S: 27 g
T: 2 g
VL: 3 g

Pokud budete podle mě vařit, tak nezapomeňte na případném příspěvku
na
instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg 

Zanechte mi zprávu