Co s moukou?
Výživnější náhradou za bílou mouku je její celozrnná varianta. Narozdíl od bílé mouky obsahuje více živin a déle zasytí. Mou oblíbenou je celozrnná mouka špaldová, která má lehce oříškovou chuť. Mimo ní ráda používám mouku ovesnou a mandlovou, které si připravuji doma (stačí rozemlít ovesné vločky/mandle na jemný prášek). Dále můžete použít mouku rýžovou, pohankovou, cizrnovou, jáhelnou a další druhy. A tím nekončíme, jelikož existuje ještě jeden způsob jak lze nahradit mouku – fazole (fungují jako náhrada za mouku v brownies) a cizrna (nejčastěji se používá pro výrobu cizrnových sušenek).
Co s rafinovaným bílým cukrem?
Bílý cukr se dá nahradit několika způsoby – mezi mé oblíbené náhrady patří datle, datlový sirup, stévie a čekankový sirup. Množství sladidla lze také často zredukovat. Snažte se naučit sladit méně a naopak přidejte něco jiného navíc – například vanilkové lusky, citrónovou či limetkovou šťávu, matcha tea, jakýkoliv extrakt, skořici, perníkové koření či jiné koření. Další výpomoc je ovoce, které dodá těstu na sladkosti – použít můžete jak čerstvé, tak například to sušené mrazem a lze ho do těsta nakrájet, nastrouhat, či rozmixovat.
Co s tukem?
Co se týče tuku, platí to samé jako u cukru – jeho množství lze někdy v receptech zredukovat. Místo klasického živočišného tuku můžete použít buď rostlinný tuk Alsan a nebo olej (například řepkový). Část nebo celé množství tuku lze však nahradit i zdravějšími variantami. Jednou z hlavních funkcí tuku v těstě je, že mu zaručí vláčnost – stejnou funkci těstu dodají například i rozmixované banány, jablečné pyré, rozmixované avokádo, sójový jogurt či dýňové pyré.
Co s kypřícím práškem?
Místo kypřícího prášku do pečiva lze použít kypřící prášek do pečiva bez fosfátů (tzv. “vinný kámen”) či jedlou sodu (3 lžičky prášku do pečiva lze nahradit 1 lžičkou jedlé sody). Jedlou sodu je vhodné používat v těstě společně s jablečným octem či citrónovou šťávou, jelikož kyselina sodu aktivuje. Jedlou sodu seženete v běžných supermarketech, ale pro vinný kámen si musíte zajít do prodejen zdravé výživy.
Co s kakaem?
I místo kakaa najdeme náhradu – karob neboli svatojánský chléb, který lze zakoupit ve zdravých výživách. Karob obsahuje méně tuku než kakao a zároveň obsahuje více cukru, tudíž dezerty z něj není potřeba tolik doslazovat jako ty kakaové.