Ingredience
Korpus
400 g jáhel
1 l rýžového mléka
1 l vody
80 g rýžového sirupu
40 g vanilkového pudingu
1 vanilkový lusk
Jablečná náplň
1 kg nastrouhaných jablek
80 g rozinek
2 lžíce mleté skořice (20 g)
1 lžička muškátového oříšku (1 g)
40 g agáve sirupu
5 g agar agar
Posypka
50 g nasekaných ořechů dle chuti
mletá skořice
Postup
Jáhly nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a mlékem a necháme vařit. Mezitím si v druhým hrnci dáme vařit jablka, ke kterým přisypeme rozinky, skořici, muškát a agáve sirup. Jakmile se z jáhel začne tvořit hustá kaše, přimícháme agáve sirup, vanilkový lusk a vanilkový puding a mícháme do zhoustnutí. K jablkům přisypeme agar-agar, pečlivě promícháme a povaříme. Do dortové formy nalijeme nejdříve polovinu jáhlového těsta, uhladíme ho, rozprostřeme na něj jablečnou náplň a přilijeme druhou polovinu jáhlového těsta. Vše nakonec zasypeme nasekanými oříšky a mletou skořicí a koláč necháme přes noc ztuhnout v lednici.
na instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg
Ahoj Dewi, recept vypadá super, ale jde použít místo rýžového mléka a sirupu jiné suroviny? Mimochodem v kterou denní dobu je vhodné dortík papat? Spíše dopoledne, nebo se hodí i k odpolední konzumaci? 🙂
Děkuji za odpověď.
Hanča
Ahoj, můžeš použít jakékoliv mléko 🙂 Popřípadě i vodu, ale ubere to na chuti. A sirup též jakýkoliv, nebo dát cukr a více tekutin 🙂 A dortík bych zařadila vždycky, když je chuť, ale s mírou! 🙂