O produktech, které mohou “nahradit” maso jsem vám pověděla zde. Jak ale s těmito produkty naložit? Každý z nich je jiný a hodí se na jiné pokrmy. Proto jsem sepsala pár tipů, jak lze dané produkty využít.
Co místo řízků?
Pro přípravu obalovaných rostlinných řízků lze použít sójové plátky, tofu, seitan, robi plátky či houby (žampion portobello či hlívu ústřičnou). Také se dá zakoupit hotový polotovar ROBI řízky či Klaso řízky.
Co místo kapra?
Jako náhrada za tradiční vánoční pokrm dobře poslouží hlíva ústřičná či celer – stačí celer či hlívu potřít marinádou (celer předtím ještě povaříme ve vodě s mořskými řasami), v které je koření na ryby, nechat pár hodin odležet, poté zabalit do plátku namočené mořské řasy (nori či kombu), upevnit řasu párátky, plátek obalit v trojobalu a osmažit na oleji.
Co místo karbanátků?
Doma si lze připravit nespočet druhů karbanátků z luštěnin, zeleniny, slunečnicových semínek, sójového granulátu, tempehu, ovesných vloček, pohanky a dalších potravin. Pokud se vám nechce dělat vlastní směs, je tu i jiná možnost – v obchodech se zdravou výživou se dají koupit hotové BIO směsi na přípravu zeleninových a slunečnicových karbanátků od Country life či hotové ROBI karbanátky.
Co místo uzeného?
Uzené lze nahradit uzeným tofu, kde o chuti vypovídá samotný název. Stejně tak se hodí ale i tofu marinované nebo uzený tempeh.
Co místo sekané?
Stejně jako u karbanátků si i rostlinnou sekanou můžete připravit doma. Výběr chuti je jen na vás – můžete si připravit hrachovou, čočkovou, pohankovou, sójovou, fazolovou, sekanou z tofu a batátů a další. Pokud se vám s ničím nechce dělat, můžete si koupit polotovar sekané od značky ROBI či Klaso.
Co místo tatarského bifteku?
Tatarský biftek lze zakoupit od firmy ROBI, která prodává hotový výrobek k přímé konzumaci. A kdo není líný, může si tatarák udělat podomácku – buď z mrkve a celeru, rýžových chlebíčků nebo třeba z červené řepy.
Co do hamburgerů?
U hamburgerů je též široké pole možností – do housky můžete dát jak nějaký karbanátek, tak některý druh tofu (skvělé je marinované, uzené či podomácku namarinované natural), houby (oblíbený je žampion portobello), sójový plátek, seitan, robi (oválky či hotové karbanátky) nebo třeba Vegetburger od Salve Natura.
Co k omáčkám, dušenému zelí či špenátu?
Jako náplň do paprikových lusků se hodí sójový granulát, uzený tempeh nebo rozmačkané tofu (podomácku ochucené natural či uzené). K dušenému zelí a špenátu lze připravit sójové kostky či nudličky s cibulkou, uzený tempeh, uzené tofu nebo seitan. Seitan a sójové plátky se hodí i do omáček jako guláš, svíčková a další. Omáčka na paprice je naopak výborná s cizrnou, na španělské ptáčky dobře poslouží robi plátky či seitan a místo chilli con carne si můžete připravit chilli con soja nebo chilli con seitan.
Co na grilovačku?
Grilovat se dá všechno možné – tofu, seitan, sója, zelenina, houby, ovoce, různé veganské klobásy a jiné výrobky. Stačí připravit marinádu dle chuti, do té naložit vybranou potravinu (popřípadě si můžete připravit špíz – třeba z kostek uzeného tofu, žampiónů, cibule, papriky a cherry rajčat), nechat ideálně přes noc marinovat a poté ogrilovat. Ovoce můžete například pokapat sladkým sirupem, obalit v kokosu a ogrilovat (takový grilovaný ananas je vážně lahůdka).