Marokánky jsou dost sladké sami o sobě díky sušenému ovoci, ale pokud jste jó cukrový závislák, přidejte do směsi lžíci nebo dvě nějakého sirupu – třeba datlový či rýžový. Pro mě jsou marokánky best of Vánoc. Nebylo třeba ani špetky cukru či máslo (obojí se do nich běžně dává) a přesto byly famózní. Navíc jdou skvěle udělat i z bezlepkové mouky (zkoušela jsem je i z necelozrnné pohankové mouky a z celozrnné špaldové – všechny byly skvělé). No není nad to, když je cukroví rychlé, snadné, zdravé a výborné!
INGREDIENCE (přibližně 2 plechy)
Marokánky
70 g celozrnné pohankové mouky
500 ml mandlového mléka
400 g mixu sušeného ovoce
250 g mixu ořechů
50 g mixu semínek
1 lžíce mleté skořice
nastrouhaná kůra z 1/2 bio pomeranče
Na potření (přibližně na polovinu placiček)
50 g hořké čokolády
Postup
Sušené ovoce a oříšky nasekáme na malé kousky. Troubu předehřejeme na 160° C a plech vyložíme pečícím papírem. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme skořici a kůru z pomeranče a pomalu zahříváme. Přisypeme pohankovou mouku, metličkou jí rozmícháme do hladka a za stálého míchání přivedeme směs k varu. Poté do kaše přisypeme nasekané oříšky, sušené ovoce a semínka a vše pečlivě promícháme. Pomocí lžíce tvoříme na pečícím papíru hromádky, které lehce rozmáčkneme na placičku. Marokánky pečeme při 160° C asi 40-50 minut (dle tloušťky a dle toho, jak je máte rádi vypečené). Po vyndání z trouby je necháme vychladnout a poté je z jedné strany potřeme čokoládou. Nakonec je uložíme do krabice a skladujeme v chladu.
Pokud budete podle mě vařit, tak nezapomeňte na případném příspěvku
na instagramu označit můj profil @dewii.veg a hashtag #dewiiveg